Om de SKJ Registratie te halen is een officiële erkenning van de competenties en vaardigheden van een professional werkzaam in de jeugdzorg nodig. Het halen van de SKJ registratie gaat middels een proces waarbij de opleiding, werkervaring en professionele ontwikkeling van een individu wordt beoordeeld. Dit moet namelijk voldoen aan de hoogste normen van professionele praktijk. Met een SKJ Registratie kunnen professionals hun geloofwaardigheid versterken en vertrouwen opbouwen bij cliënten, werkgevers en andere belanghebbenden.
SKJ Registratie halen
Wat is een SKJ Registratie?
Het SKJ, ofwel Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, is een onafhankelijk register dat vakbekwaamheid in de jeugdzorg certificeert. De SKJ registratie is een erkenning van kennis, vaardigheden en beroepsattitude van professionals die werken met kinderen en jongeren.
Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat wanneer er met adolescenten wordt gewerkt, hier toezicht op is en dat alleen bekwamen professionals in de sector mogen werken. Door middel van een SKJ registratie kun je deze erkenning ontvangen wat jou toegang geeft tot het kunnen werken in de jeugdzorg.
SKJ Register wat is dat?
SKJ staat voor Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Deze instantie zorgt ervoor dat alle professionals die werken in de jeugdzorg, pedagogie, maatschappelijk medewerkers en orthopedagogen geregistreerd zijn en gecrediteerd. Dat wil zeggen dat wanneer professionals als jeugdzorgwerkers, pedagogisch medewerkers, maatschappelijk werkers en orthopedagogen in dit SKJ register staan, zij bekwaam genoeg zijn om met adolescenten te werken. Zo wordt de kwaliteit in de zorg gewaarborgd.
Hoe kan je een SKJ Registratie behalen?
Het behalen van een SKJ Registratie vereist een zorgvuldige voorbereiding en naleving van de vereisten van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Hier zijn de stappen die je moet volgen om een SKJ Registratie te behalen:
- Opleidingseisen: Volg een door de SKJ erkende opleiding.
- Werkervaringseis: Verzamel relevante werkervaring in de jeugdzorg.
- Kwalificatietoets: Slaag voor de SKJ-kwalificatietoets.
- Volg professionele ontwikkeling: Met regelmaat professionele ontwikkelingsactiviteiten volgen.
- Behoud je registratie: voldoe aan de voortdurende vereisten voor professionele ontwikkeling.
Hoe wij jou kunnen helpen
Onze SKJ-trajecten
Klaar om jouw ervaring te laten erkennen? Ontdek onze EVC SKJ-trajecten en start je reis naar professionele groei en officiële erkenning.
Schrijf je in!Reguliere en Spoed Trajecten
Onze SKJ trajecten zijn onderverdeeld in reguliere en spoedvarianten. Met onze reguliere trajecten ben je verzekerd van een grondige begeleiding en ondersteuning gedurende het hele traject. Voor wie op zoek is naar een intensievere route, bieden onze spoedtrajecten een versnelde weg naar jouw doelen.
Dagelijkse Online Behandeling
Elk traject wordt gekenmerkt door dagelijkse online behandeling. Dit betekent dat je elke dag toegang hebt tot ondersteuning en begeleiding, zodat je altijd op het goede spoor blijft en eventuele vragen direct kunt stellen.
Wekelijks Vragenuur
Daarnaast organiseren we wekelijks een vragenuur. Tijdens dit uur kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze ervaren begeleiders. Of het nu gaat om verduidelijking van concepten, advies of gewoon om even te sparren, wij zijn er om jou te helpen.
1-op-1 Begeleiding
We begrijpen dat iedereen unieke behoeften heeft als het gaat om begeleiding. Daarom bieden we de flexibiliteit van extra 1-op-1 begeleiding, afgestemd op jouw specifieke begeleidingsbehoeften.
Doorlooptijd
Bij EVC Pro bieden we twee efficiënte vormen van SKJ trajecten:
Regulier SKJ traject
Volg een grondig en gestructureerd pad gedurende 8-10 weken, exclusief het beoordelen van het portfolio, werkplekbezoek, assessmentgesprek en het schrijven van het ervaringscertificaat die ongeveer een additionele 4 weken in beslag zullen nemen.
Spoed SKJ traject
Kies voor snelheid met een intensief SKJ spoed traject van 4-5 weken, exclusief het beoordelen van het portfolio, werkplekbezoek, assessmentgesprek en het schrijven van het ervaringscertificaat die ongeveer een additionele 4 weken in beslag zullen nemen.
Kortom, bij ons draait alles om jouw succes. Onze diverse trajectopties stellen je in staat om het pad te kiezen dat het beste bij jou past, terwijl onze begeleiders je ondersteunen op elke stap van jouw reis.
Beroepsstandaard B180
HBO Jeugd- en gezinsprofessional
Je biedt hulp en bescherming aan jongeren en kinderen, evenals aan hun ouders. Vaak gaat dit gepaard met complexe en diverse uitdagingen, zoals gedragsproblemen en moeilijkheden in sociale interacties. Je begeleidt en ondersteunt hen in deze situaties. Je voert intakegesprekken, voert onderzoek uit naar hulpvragen en stelt samen met de jongere een actieplan op. Gedurende het proces pas je hulpverleningsmethoden toe die zijn afgestemd op de individuele behoeften van de jongere en eventueel de ouders. Je werkgebied omvat sociale en maatschappelijke hulpverlening, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.
Heb je door je ervaring weliswaar een functie op Hbo-niveau, maar mis je het bijbehorende diploma? Overweeg dan om je vaardigheden officieel te laten erkennen. EVC Pro biedt hiervoor de EVC-procedure op basis van de beroepsstandaard B180 HBO Jeugd- en Gezinsprofessional.
Voor toelating tot dit EVC-traject dien je te voldoen aan de volgende criteria:
- Minimaal één jaar ervaring hebben in een HBO-gerelateerde functie.
- Verantwoordelijkheid dragen voor taken die vallen onder de norm voor verantwoorde werktoedeling, waar je normaal SKJ geregistreerd voor dient te zijn.
- Niet voldoen aan de registratie-eisen voor de Jeugd- en Gezinsprofessionals-kamer binnen het SKJ-register. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je een MBO-diploma hebt, je HBO- of WO-opleiding niet hebt afgerond, of omdat je huidige Hbo-diploma geen toegang biedt tot het SKJ-register.
CREBO 25779 gewijzigd 2022
MBO 4 Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
De persoonlijk begeleider in de maatschappelijke zorg biedt aangepaste begeleiding en zorg die de individuele behoeften, sterktes en levenssituatie van de cliënt omvat.
Deze professional opereert zowel binnen instellingen voor wonen, dagbesteding en recreatie als in diverse andere omgevingen, zoals jeugdzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. De taken kunnen ook voorkomen in welzijnsinstellingen, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen.
Indien jouw werkzaamheden overeenkomen met de genoemde verantwoordelijkheden en je beschikt over MBO-niveau in denken en handelen, maar niet over het bijbehorende diploma, is er de mogelijkheid om je werkervaring te erkennen. EVC Pro biedt een erkenningstraject speciaal ontworpen voor ervaren persoonlijk begeleiders. Hiermee verkrijg je een officieel Ervaringscertificaat dat jouw MBO-niveau valideert.
CREBO 25780 gewijzigd 2022
MBO 3 Begeleider maatschappelijke zorg
De begeleider maatschappelijke zorg biedt op maat gemaakte ondersteuning en activerende zorg. Deze individuele begeleiding sluit aan bij de behoeften en mogelijkheden van de cliënt. De begeleider werkt in diverse settings zoals gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings– en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang, evenals welzijnsinstellingen, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra en ziekenhuizen.
Als jouw werkzaamheden hiermee overeenkomen en je hebt MBO-werk- en denkniveau, maar niet het bijbehorende diploma, dan biedt EVC Pro een EVC-traject aan om jouw ervaringen vast te leggen in een landelijk erkend ervaringscertificaat.